Az ausztriai konyhai kisegítő munka szezonális keretek között kínál biztos álláslehetőséget a vendéglátásban dolgozni vágyóknak. A kisegítő kulcsszerepet tölt be a konyhai csapatban, támogatva a szakácsokat az előkészületekben, a tisztaság fenntartásában és a gördülékeny munkavégzés biztosításában.

A konyhai kisegítő egyik legfontosabb feladata az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok előkészítése. Ez magában foglalja:
Zöldségek és gyümölcsök mosását, hámozását, aprítását.
Húsok előkészítését, darabolását, fűszerezését a szakács utasításai szerint.
Öntetek, szószok és egyéb hozzávalók kimérése, előkészítése.
A szükséges alapanyagok időben történő rendelkezésre bocsátása, hogy a szakácsok folyamatosan tudjanak dolgozni.
A konyhai higiénia kiemelten fontos, ezért a kisegítő felelőssége a munkaállomások és konyhai eszközök tisztán tartása.
A munkafelületek folyamatos fertőtlenítése.
A használt kések, vágódeszkák és egyéb eszközök tisztítása és visszahelyezése a megfelelő helyre.
A konyha padlójának és egyéb felületeinek tisztítása a műszak során és annak végén.
A konyhai kisegítők sok esetben aktívan részt vesznek az ételek elkészítésében is.
Saláták, hidegtálak és köretek előkészítése.
Egyszerűbb ételek (pl. szendvicsek, előételek) összeállítása.
Az ételadagolás és tálalás előkészítése, tálcák és tányérok elrendezése.

A tálalás előkészítése során a kisegítőknek gyorsnak és precíznek kell lenniük, hogy az ételek időben és megfelelő formában kerüljenek a vendégek elé.
Tányérok, evőeszközök, tálalóedények előkészítése.
A szakácsok által elkészített ételek megfelelő tányérokra rendezése.
Az éttermi felszolgálók munkájának segítése a gyorsabb kiszolgálás érdekében.
Amennyiben a konyhában nincs külön mosogató személyzet, a konyhai kisegítő végzi el a mosogatási feladatokat is.
A fehér és fekete mosogatás elvégzése.
A használt edények és eszközök gyors tisztítása, hogy a szakácsok folyamatosan dolgozhassanak.
A mosogató környezetének tisztán tartása, higiéniai előírások betartása.
A konyhai kisegítő felelős a hulladék megfelelő kezeléséért és a konyha tisztaságának fenntartásáért.
A konyhai szemetesek folyamatos ürítése.
A hulladék szelektálása az előírásoknak megfelelően.
A használt olaj és egyéb speciális hulladékok megfelelő tárolása és kezelése.
A konyhai kisegítő munkája kulcsfontosságú a konyha zavartalan működéséhez. A gyors, precíz és tiszta munkavégzés hozzájárul a vendégek magas színvonalú kiszolgálásához és az étterem sikeréhez.

